ЧИТАЛИЩЕТО ДНЕС

ДОБРЕ ДОШЛИ! ЗА НАС ЩЕ БЪДЕ УДОВОЛСТВИЕ ДА ВИ ПОКАЖЕМ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "РОДОПСКА ИСКРА 1880".

 КАКВО ЛИ ЩЕ ВИ ПРЕДЛОЖИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ "РОДОПСКА ИСКРА 1880"? 


Когато прекрачите прага на НЧ "Родопска искра 1880" град Чепеларе, пред Вас ще се открие тематично украсено фоайе с родопски кичени и китени халища, торби, мендили, терлици и рисувани портрети на хора в народни носии. На фона на всичко това във фоайето ще може да видите и изложба представяща читалището от основаването му до наши дни. В левия ъгъл  фоайето във витрини са експонирани  наградите на групите към читалището.

НЧ "Родопска искра 1880" разполага с голям читалищен салон достъпен за инвалиди с 330 места и балкон с 50 места или общо 380 места. Читалищния салон е един от малкото с отлична акустика. Сцената е с размери 7.50 м. на 7.50 м. и аванс сцена с дължина от 2 м., която позволява поставянето на украса или озвучителна техника. Чигите на които са окачени завесите на сцената се регулират, тоест свалят и вдигат, като това позволява да с реагира адекватно при различните нужди на гостуващите театри. Задкулисното пространство (зад сценичното) е широко и позволява свободно придвижване на актьори и декори от двете страни на сцената.

По решение на читалищното ръководство от 15.09.1893г. е открита  библиотека с хранилище към читалището. Днес библиотеката се намира на втория етаж и се състои от заемна и читалня с площ 54кв.м. и хранилище с площ 32кв.м., за които полага грижи библиотекаря Адриана Иванова. Към този момент библиотечния фонд се състои от 27 409 тома от които:
-художествена литература - 14641 тома
-отраслова литература - 9193 тома
-детска художествена литература - 2918 тома
-детска отраслова - 366 тома
Библиотеката разполага с компютри, ксерокс и мултимедия, които са достъпни за всички граждани и гости на града!
В библиотеката на читалището се организират почти ежемесечно културни мероприятия, като представяне на книги от различни автори и други. Трябва да отбележим,че библиотеката към НЧ "Родопска искра 1880" е една от малкото библиотеки, разполагащи със старопечатни издания от преди 100 години.

"ДВЕ ИСТОРИИ ЕДНА БЪЛГАРИЯ"

ТОВА ИМЕ ДАДОХМЕ НА ДВЕТЕ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ИНТЕРЕСНИ ИЗЛОЖБИ,УРЕДЕНИ ЕДНА ДО ДРУГА НА ВТОРИЯ ЕТАЖ НА ЧИТАЛИЩЕТО.
Първата изложба представя България в периода 1945-1989г. В нея могат да се видят над 200 експоната подредени във витрини, отразяващи българската действителност в онзи период. Повечето експонати са собственост на читалището, а други са дарени от граждани на град Чепеларе.
Втората изложба представя България в периода 1908-1946г. Много от експонатите в двете изложби са събрани от таванското и избеното помещение на читалището, разхвърлени,изпокъсани и мръсни. Сега вече са съхранени и общодостъпни за всички. Друга част от експонатите са предоставени от председателя на читалището.И двете изложби предизвикват огромен интерес у много граждани и гости на град Чепеларе, които казват, че наистина има какво да се види в града и в читалището. 
ТРЯБВА ДА ОТБЕЛЕЖИМ, ЧЕ ТУК НЕ БИ МОГЛО ДА СТАВА ВЪПРОС ЗА КАКВАТО И ДА Е ПРОПАГАНДА ИЛИ КУЛТ, ЗАЩОТО ЧИТАЛИЩАТА СА ОНЕЗИ МЕСТА, В КОИТО ИСТОРИЯТА ОЖИВЯВА И НАШ ДЪЛГ Е ДА Я ПОКАЗВАМЕ И ПРЕДАВАМЕ НА ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ. ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ КАКВО Е БИЛО, КАКВО ТРЯБВА И НЕ ТРЯБВА ДА ДОПУСКАМЕ ДА СЕ ПОВТАРЯ!!!

"ИЗЛОЖБАТА НЯМА ЗА ЦЕЛ ДА ПРОПАГАНДИРА ИЛИ ОТРАЗЯВА НЕВЕРНИ НЕЩА ОТ ТОЗИ ПЕРИОД"!!!Наред с другите изложби, които могат да се видят в читалището, посетителите и гражданите на град Чепеларе ще могат да надникнат в миналото на Чепеларе, благодарение на около 100-те снимки уредени тематично в табла на втория етаж на читалището. Средствата осигурени за тази изложба са от даренията ,които бяха направени за закупуването на стъклени плаки с фотоси на град Чепеларе, които се съхраняват грижливо в читалището. След закупуването на плаките с останалите средства се закупиха 5 изложбени табла и се отпечатаха повечето от снимките . Ръководството на читалището посвещава тази изложба в чест на 55-та годишнина от обявяването на Чепеларе за град. Благодарим и на всички дарители, които продължават да подкрепят благородните дела!


На втория етаж се намира и малък читалищен салон, в който се провеждат занимания по Зумба танци, пилатес и модерни танци за деца до 12 годишна възраст!
В ляво от входа на читалището до аптека "Славина" се намира  и етнографски кът създаден през 2017г., в който може да се видят автентични предметни от бита на българина от преди 100 години!


 

 
В дясно от входа на читалището на първият му етаж е и "Музея на ските и ски спорта", единственият в България.


ЗА ПРЕДВАРИТЕЛНИ ЗАЯВКИ ЗА ПОСЕЩЕНИЯ 0892484526

ДЕЙСТВАЩИ ГРУПИ И СЪСТАВИ КЪМ ЧИТАЛИЩЕТО

ФОЛКЛОРЕН АНСАМБЪЛ "ОРФЕЙ" С РЪКОВОДИТЕЛ ИЛИЯ УЧИКОВ
ДЕТСКИ ТЕАТЪР С РЪКОВОДИТЕЛ АДРИАНА ИВАНОВА

ГРУПА ЗА МОДЕРНИ ТАНЦИ ЗА ДЕЦА, ПИЛАТЕС И ЗУМБА С РЪКОВОДИТЕЛ РУСЛАНА КАРОВА
           ДАРИ ЛЕСНО С PayPal
        ДАРИ С БАНКОВ ПРЕВОД
      ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВА
            НА ЧИТАЛИЩЕТО:
  •    Сметка IBAN:       BG38STSA93000005297352
  •    Банков код BIC:   STSABGSF
  •    Титуляр:              НЧ "РОДОПСКА ИСКРА" 1880
  •    Банка:                    Банка ДСК