80-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ЧИТАЛИЩЕТО

Тържествения юбилей на читалището се чества в продължение на четири дни!


Ето го най-сетне и него-неделното тържествено утро на 18 декември 1960г. Планината е побеляла от първия сняг. Селото е като възбуден кошер. Пред читалището усмихнатите чепеларци посрещат официалните гости. Мнозина обикалят горните зали, където са подредени и различните юбилейни изложби. В една са събрани стари книги, списания, вестници говорещи за  Чепеларе. Тук са и изданията на читалището-неговата гордост. По стените са окачени много почетни грамоти и портрети на най-видните читалищни дейци от миналото. В друга е уреден мил родопски кът, стоплени от любовта на трудолюбивата българка. Дългият салон се е превърнал в изложбена зала. От стените гледат портрети  събрали в своите бръчки миналото на родния край. Други платна са героична летопис на новия живот. Малки акварели с топли слънчеви багри звучат като лирични поеми за красотата на родната природа. Спираш пред голямото платно с маслени бои. Дворче пред малка каменна къщичка. Край сандък е приседнало момченце, унесло се в чудния свят на разтворената пред него книга. А на къщната врата стои девойка, чийто поглед е изпълнен с завист към малкото братче.-"Тя не е учила да чете!"-каква благородна завист! Или това е жалба и мълчалив упрек към стария живот, който не е отворил очите й.  Добре поне, че черното фередже не стеснява вече слънчевите хоризонти.
Часът е 10. Звуците на националния химн тържествено изпълват залата и поставят началото на най-тържествената част от юбилейните празненства. Председателят на читалището чете своя доклад. Редят се дати, сбития и имена. Осемдесет години от читалищната трибуна е звучало словото на разума и правдата. Слушаш и неволно си мислиш: колко много се е направило през тези години! Какво душевно богатство са носели безименните дейци от народа! Звучат думите: "летопис на времето, но на сцената е живата история на читалището". Тя е в дълбоките бръчки  на дядо Георги Мирчев, първият изпълнител на Геновева; тя е в белите коси на старата учителка Стефана Ангелова в живите очи на Георги Михайлов....И още колко други!-Всеки е работил скромно и усърдно, без да съзнава, че твори история, пред която поколенията благоверно ще сваля шапка.
Р. Даскалов чете указа с който е наградено читалището.Р.Даскалов зам.председател на ОНС поднася приветсвие от името на Президиума на НС и връчва наградите


МОМЕНТИ ОТ  ЮБИЛЕЯ


Д. Марев, председател на читалището, чете доклада за 80-годишната дейност

Хорът с диригент Сим.Евстатиев


Сцена от битовата пиеса "Годеж" от П.Маринов

Девойките от танцовата трупа

Поздравления по време на 80-годишния  юбилей
"Пожелавам на наградените здраве и още по-упорита културна дейност, а на народното читалище-всестранен разцвет, за да може с чест населението на с.Чепеларе след 20 години още по тържествено да чествува  славната стогодишнина на читалище "Родопска искра"
        Приветствие от благодарност от името на наградените читалищни дейци, произнесено от Иван Найденов

Скъпи читалищни дейци,
Многоуважаеми гости,
От името на ръководството  на нашето скъпо, родно, мило читалище "Родопска искра", изказвам гореща благодарност за високото отличие и народна признателност на нашето славно и любимо читалище. От името на наградените читалищни дейци, участници в художествената самодейност и др. аз благодаря за високата оценка, която се направи на нашето читалище и на нас, които дадохме доста много сили за масовата културно-просветна дейност и за издигането на съзнанието на чепеларското население. Завършвайки, аз пожелавам на нашето читалище да процъфтява и след 20 години да бъдем поздравени с още по-голяма дейност и още по-добри резултати.
Нека фарът на читалището свети още по-ярко в нашата прекрасна родина!


   Поздравления от Народно читалище"Просвета", с.Широка лъка, поизнесено от председателя Дамян Киров
От името на читалище"Просвета", от името на цяла Широка лъка, поздравявам ръководството на читалище "Родопска искра" и всички чепеларци с вълнуващия празник, който днес сте устроили за целия Родопски край. Ние се радваме, че селото Ви, с което имаме еднакви съдба и  история, че селото с което от векове поддържаме  връзка на най-добри съседи, днес чествува по такъв тържествен начин свой просветен институт, пръскал 80 години светлина и култура в нашия отдалечен от вътрешността край.
Гордейте се, драги чепеларци, със своето китно село, със своето богато с дейности читалище, гордейте се със своя историк-Васил Дечев, защото от Вас има да се поучим всички, защото вашата "искра" дава светлина и топлина като факел, като буен огън, който грее и напътствува родопчаните към по светли дни.
От сърце и душа още веднъж, честит Ви празник!


Телеграми-поздравления за юбилея
Колективът при Народна библиотека "Васил Коларов" Ви изпраща пламенни поздрави по случай 80-годишнината от основаването на читалището Ви. Със своята културно-просветна дейност, наситена със свободолюбиви революционни традиции, читалище "Родопска искра" се нарежда в първите редици на читалищата  у нас.                                     
                                                                                               
 София-Директор: Добрев
                               
                      
Поздравяваме Ви със светлата осемдесет годишнина и пожелаваме още по големи успехи в бъдещата дейност.
                                                                                                
 Образцово читалище "Зора"-Сливен
Колективът на Държавния библиографски институт Ви поздравява най-сърдечно с осемдесет годишнината на читалището и Ви пожелава още по големи успехи.
                                                                                                  
                                
София- за Директро:Попова
Дъщерите на родоповеда Стою Шишков се присъединяват към общата Ви радост. През робството и днес читалищата са ярко народно светило.
Поклон пред всички негови дейци.
                
София-Шишкови
Пожелавам от сърце на читалищното ръководство и на неуморните театрални самодейци все така да работите за просветата, културата и разцвета на нашата родина.
                                                                                             
                                                     
 Надя Станиславска-засл.актриса-Варна
Нека  още повече крепне и се развива читалището, което искреше и разгаряше огъня в борбата на будното чепеларско общество.
                                                                                
Недю Ковачев-артист
Като една от основателките на Вашия театър, присъединявам се към Вашата радост и гордост. Желая Ви ползотворна работа и да дочакате стогодишнината на "Родопска искра".
                                                                                                       
                                                                                   
Елена Христева-актриса София
                                      


           ДАРИ ЛЕСНО С PayPal
        ДАРИ С БАНКОВ ПРЕВОД
      ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВА
            НА ЧИТАЛИЩЕТО:
  •    Сметка IBAN:       BG38STSA93000005297352
  •    Банков код BIC:   STSABGSF
  •    Титуляр:              НЧ "РОДОПСКА ИСКРА" 1880
  •    Банка:                    Банка ДСК