3 май 2022 г.

Честваме 100 години кино в Чепеларе

През 2022г. честваме една паметна годишнина, а именно 100 години кино в Чепеларе. По този повод на 03.05. 2022г. във фоайето на НЧ „Родопска искра 1880“ бе открита фото-документална изложба под надслов „100 години кино в Чепеларе“. Събитието е част от Майски празници на град Чепеларе и се организира от ръководството на читалището.
Във изложбата са показани интересни архивни документи предоставени от Държавен архив -Смолян, оригинали на документи, които се съхраняват в архива на читалището, афиши на прожектирани през годините филми, грамоти, кино ленти, книга на прожектираните филми и много други.
Ето какво ни разказват документите:
    .........Всичко започнало през 1921 г. когато в Чепеларе било прекарано електричество, а малко по-късно било открито и първото кино от Димитър Чичовски, въпреки нежеланието на по-възрастните жители на селото, които смятали, че тази машина е "проводник на нечисти работи". Той дал идеята да се достави кино машина и да започне прожектирането на филми. Първата прожекция се осъществила през 1922 г. След няколко години читалището откупува цялостна апаратура и започва само да провежда прожекции. Назначен е и директор, който да отговаря за кинотеатъра......
През избухналия пожар през 1951 г. изгаря голяма част от архива на читалището, включително и този на киното, което всъщност прави доста трудно детайлното проследяване на дейността му. Затова изложбата показва само малък отрязък от сто годишната му история.
Посетителите на експозицията могат да проследят от документите, че читалището е едно от малкото със собствена кино машина и салон пригоден за това и по тази причина много читалища от цялата страна търсят съвети и задават въпроси относно уреждането на един киносалон.
    Ако прочете документите ще разберете, че от край време чепеларци са били сред първенците. През 1950 г. Чепеларското кино получава награда за най-добро кино в страната. Първата закупена машина не е запазена, но се съхраняват две руски кино-машини в отлично състояние, които имат историческа стойност.
От юли миналата година се възстанови прожектирането на филми и прожекциите се радват на огромен успех.
    По повод уреждането на изложбата, НЧ "Родопска искра 1880" получи грамота за участие в Майските празници, връчена от госпожа Антоанета Аговска-зам.кмет на Община Чепеларе.
    Изложбата може да бъде видяна до края на месец май.

            ДАРИ ЛЕСНО С PayPal
        ДАРИ С БАНКОВ ПРЕВОД
      ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВА
            НА ЧИТАЛИЩЕТО:
  •    Сметка IBAN:       BG38STSA93000005297352
  •    Банков код BIC:   STSABGSF
  •    Титуляр:              НЧ "РОДОПСКА ИСКРА" 1880
  •    Банка:                    Банка ДСК