1 юни 2021 г.

Тържествена церемония за двойния юбилей на читалището

 По повод 24 май- Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и празник на Народните читалища, с тържествена церемония бяха отбелязани 140 години от основаването на НЧ „Родопска искра 1880“ и 80 години от построяването на втората читалищна сграда в град Чепеларе.

 Началото бе дадено пред читалището с издигане знамето на Република България с химна „Мила Родино“.

Ангел Николов-председател на читалищното настоятелство изнесе встъпителни слова свързани със зараждането на чепеларската искра и значението на читалището през годините до днес. Кулминация на честването бе откриването на паметна плоча с признателни слова в чест на двете годишнини, както и две големи златисти табла с текстови и снимков материал, разказващи за основаването и строежа на двете читалищни сгради в Чепеларе. С църковен ритуал отслужен от отец Апостол Аролски и Димитър Петров, бяха осветени паметната плоча и двете паметни табла. 

Официални гости на събитието бяха г-н Боран Хаджиев-кмет на Община Чепеларе, г-н Николай Мелемов-кмет на Община Смолян, г-жа Гергана Качакова - зам.председател на Общински съвет-Чепеларе, г-жа Елена Касабова-директор на ПГ по СГСТ „Никола Й. Вапцаров, г-жа Катя Калфова-директор на Детски градини Чепеларе, председатели и секретари на читалищата намиращи се на територията на Община Чепеларе, както и бивши такива, работили дълги години в НЧ „Родопска искра 1880“.

На тържествената церемония ръководството на читалището награди с грамота и плакет председатели, секретари и ръководители на състави за дългогодишния им и всеотдаен труд към читалището. Награди в знак на признание получиха г-жа Кинче Чолакова, г-н Добри Добриков, г-жа Иванка Джугаланова, г-жа Негина Аговска и други. Посмъртно бяха наградени и Севдалина Панайотова, и Георги Калфов.

Благодаря на хората, с които работя за неимоверната помощ при подготовката на събитието и на моето семейство!  

Ръководството на читалището благодари на всички, които уважиха празника! Заслужават го всички онези, които в продължение на 140 години са писали историята. Сега е наш ред!

           ДАРИ ЛЕСНО С PayPal
        ДАРИ С БАНКОВ ПРЕВОД
      ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВА
            НА ЧИТАЛИЩЕТО:
  •    Сметка IBAN:       BG38STSA93000005297352
  •    Банков код BIC:   STSABGSF
  •    Титуляр:              НЧ "РОДОПСКА ИСКРА" 1880
  •    Банка:                    Банка ДСК