15 септември 2020 г.

УНИКАЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ НА ФОТОАЛБУМА 'ЧЕПЕЛАРЕ ПРЕЗ XX ВЕК'

 

    С указ на Държавния съвет на Народна Република България, публикуван в ДВ бр. 79 от 15 септември 1964 година с. Чепеларе бе обявено за град. Тази дата от историята на града бе отбелязана по най-подходящия начин - с представянето на фотоалбума „Чепеларе през ХХ век” – съставители Зоица и Коста Начеви в НЧ „Родопска искра 1880”.

         Привилегия на всеки град е да притежава историята си в снимки. Този факт бе приет със задоволство и удовлетворение от гражданите, тъй като многобройната публика изпълни  салона на читалището. Наследниците на фотографите Савови бяха приети с особено внимание, а съпругата  на Крум Борисов Савов – Велика Савова бе поздравена от публиката с аплодисменти и получи букет от НЧ „Родопска искра 1880”.

         Във фоайето на НЧ „Родопска искра 1880“ бе уредена фото изложба със емблематични фотографии, които са част от този албум. Снимките бяха любезно предоставени от Коста Начев с желанието те да бъдат съхранени в читалището.

         Събитието бе уважено от Боран Хаджиев – кмет на община Чепеларе, Антоанета Аговска – зам.-кмет на община Чепеларе, Ангел Николов-председател на НЧ“ Родопска искра 1880“, Адриана Иванова-секретар на НЧ“ Родопска искра 1880“, Таня Марева - бивш директор на РИМ-Смолян, Йоланта Спасова-бивш архивист в ДА-Смолян и много други  обществени фигури. Благодарствена грамота, плакет и кошница с цветя бяха поднесени от кмета на община Чепеларе г-н Боран Хаджиев, председателя на Общински съвет град Чепеларе г-н Пантелей Мемцов изпрати благодарности и цветя, председателят на НЧ „Родопска искра 1880“ г-н Ангел Николов връчи поздравителен адрес от името на цялото читалищното ръководство и кошница с цветя. Благодарности и признателност изказаха и гражданите на град Чепеларе, а всички те бяха в знак на почит и уважение към Зоица и Коста Начеви  и към благородното им народополезно дело!

         Албумът с уникалните фотографии на чепеларските фотографи Крум Савов, Борис Савов и Крум Б.Савов бе издаден с финансовата подкрепа на Община Чепеларе  и съдържа 400 фотографии и биографиите на тримата творци. Представянето се осъществи доста интересно и обстойно благодарение на съставителите – Зоица и Коста.

За Борис  и Крум Савови се знае доста! Те остават съвсем малки без баща, на грижите на майка си и техните близки. От малки братята започват да търсят прехраната си сами. Тогава, решаваща се оказва помощта, която им оказва техният братовчед Стою Шишков.

         След като завършва картографския институт, вече като дипломиран фотограф, Крум приема предложението на Стою Шишков да се върне и отваря фотографско ателие в Чепеларе през 1902 г. и работи в него заедно с брат си Борис. След няколко години работа в Чепеларе, Крум отваря ателие и в Асеновград.

         Борис Савов участва в трите войни - Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Там е участник в бойни действия и като фотограф.

         Той е мобилизиран и по време на Първата световна война. На фронта той прави много снимки на бойни сцени: артилерийски огън; на наше оръдие, улучено в цевта; на бой с осмокраките (чистене на въшки) и др.

 В Асеновград работят с брат си Крум заедно в ателието като „Братя Савови“.

В Чепеларе през периода 1902-1920 г. Крум и Борис живеят на квартира и ползват ателие под наем. След 1922 г. построяват къща-близнак в Асеновград.   От 1947 г. Борис чрез общината отдава под наем на Градския съд своята половина от къщата до 1978 г. като за това време семейството получава нищожен наем.

          След 1932 г. Борис Савов се установява със семейството си в Чепеларе, където работи до края на живота си - 1962 г. Във фотоателието прави студийни снимки, а извън него снима изгледи от Чепеларе, Пампорово, селищата от Рупчос, строителство на обществени сгради, значими събития, мероприятия. Заснема важни събития в Чепеларе и района на града и целия Смолянски регион.

          Ателието на Савови е било на няколко места в Чепеларе, но най-дълго в едно помещение в долния край на главната улица. В града няма събитие, което да не е снимано от Борис Савов. Колекцията от снимки, която са запазили синовете му, както на баща си, така и част от плаките на чичо им Крум Савов, е истинска енциклопедия на живота в Чепеларе и региона за първата половина на ХХ-ти век. Започват с историческите снимки на ротите, преминали през Родопите по време на Балканската война, с прочутите събори на Рожен от началото на миналия век и свършват с изграждането на новите промишлени предприятия през 60-те години.

         Крум Савов изпраща свои снимки на Международното фото изложение в Лиеж, където печели награда. По-късно печели и други международни отличия, а снимката му "Столетникът и неговата майка" кара света да заговори за необикновеното дълголетие на хората в Родопите. А всяка негова снимка и до днес е откровение и урок - и по майсторство,  жизнелюбие  и  родолюбие.

         Савови са  оставили стотици фотографски плаки, които са безценни и като художествен материал, и като историческо свидетелство, и като илюстрация на бита на родопчани.

         Творците  създават цяла галерия от образи в ателието си в Чепеларе – на известни родопчани, писатели, на сватби, родове, родопчанки в прекрасни родопски носии; документира първите стъпки от навлизането на европейския стил в облеклото на местното население, което ни дава представа за миналите времена и е едно истинско етнографско съкровище; строежа на читалища, училища и учащите в тях; на общината и други обществени сгради; пейзажи от Пампорово, Чепеларе, Смолян, Рожен и всички селища от региона.

         Изключителното качество на фотоалбума се забелязва от пръв поглед, но разглеждането му е дълъг процес. Структуриран много добре - по отдели и периоди, а всяка една снимка носи атмосферата на времето, говори за характера и съдбата на героите и кара читателя „да потъне” в нея.

         Признат е талантът на Савови, но  качеството на отпечатване на снимките  дължим на огромното старание на Коста Начев. Крум Борисов Савов – син на Борис Савов дарява през 2016г. огромна част от своя архив от плаките със снимки на Държавен Архив Смолян, след което се извършва огромна  почистваща дейност по тях, сканират се, обработват се, поправят се дефекти. Зоица и Коста Начеви правят всичко това с много любов и труд.  Те прилагат опитът, който имат при издаването на предишни албуми. Именно това дарение спомогна за издаването на този албум, споделиха с публиката Коста и Зоица Начеви.

          Съставителите на тази изключителна книга положиха изключително старание  в продължение на години, за да имаме удоволствието да бъдем част от света на фотографията и то през обектива на фамилия Савови. Изключителните снимки, отразяващи историята на Чепеларе ще бъдат ценени все повече и повече във времето, защото те са паметта, те са Чепеларе те са душата на фотографите!

 

 

Ангел Николов –Председател на НЧ “Родопска искра 1880“

Адриана Иванова- Секретар на НЧ „Родопска искра 1880“

 

15.09.2020г.
           ДАРИ ЛЕСНО С PayPal
        ДАРИ С БАНКОВ ПРЕВОД
      ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВА
            НА ЧИТАЛИЩЕТО:
  •    Сметка IBAN:       BG38STSA93000005297352
  •    Банков код BIC:   STSABGSF
  •    Титуляр:              НЧ "РОДОПСКА ИСКРА" 1880
  •    Банка:                    Банка ДСК