24 октомври 2019 г.

'За да пребъдеш в гранита'

 При огромен интерес бе представена книгата „За да пребъдеш в гранита” посветена на Полк. Дичо Петров и с автор Димитър Златев. В препълнената библиотека на читалището, всички имаха възможността да се докоснат до творчеството на Димитър Златев, което по своята същност е уникално и завладяващо. „За да пребъдеш в гранита” е първата написана книга от г-н Златев, която в годините на бурни демократични промени, не успява да се появи на бял свят. Сега когато се навършват 100 години от рождението и 75 години от смъртта на Полк.Дичо Петров, благодарение на инициативен комитет и с неимоверната подкрепа на г-н Пантелей Мемцов, (който дари и лично пет книги на библиотеката), книгата е издадена и представена пред широката публика. До 15 ноември, всеки ще може да види в читалището на втория етаж и фото-документална изложба, отразяваща живота и делото на полковника.
   Светозар Казанджиев-председател на Съюза на българските писатели в град Смолян, представи господин Златев, неговото творчество и най-вече книгата „За да пребъдеш в гранита”. Каквото и да кажем и да напишем за книгата ще бъде малко и недостатъчно! Всеки трябва да я прочете и притежава, за да знае и да се гордее с делото на прогледчанина Полк.Дичо Петров!  Автора на книгата бе поздравен с бурни аплодисменти от публиката, цветя и поздравителни адреси! Г-н Златев сподели, че тази книга е първата, която е написал от безбройните друг и може би последната, но читалищното ръководство сме сигурни, че и занапред ще ни удостои с някое уникално произведение! На финала автора удостои всички пожелали да си закупят книгата с лично послание и автограф!   
Кой е Дичо Петров? Познаваме ли го? Може би някои да, други не! А там горе на разклона за село Проглед се извисява огромен граните паметник на човек, вперил поглед в бъдещето! Там е Полк. Дичо Петров! Единствен, уникален и неповторим заради своята готовност за саможертва в името на онова що е правилно и важно за Отечеството! 
…. ВСЕКИ ОТ НАС НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ БОТЕВ, НО ПО НЕГОВИЯ СЛАВЕН ПЪТ НИЕ МОЖЕМ И СМЕ ДЛЪЖНИ ДА ВЪРВИМ!
…. ЗА ЧЕСТНИТЕ, ТРУДОЛЮБИВИТЕ И СПОСОБНИ СИНОВЕ НА НАРОДА ИМА НАГРАДА-ВЕЧНАТА ИМ ПАМЕТ В СЪЗНАНИЯТА НА ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ
 /ПОЛК.ДИЧО ПЕТРОВ/           ДАРИ ЛЕСНО С PayPal
        ДАРИ С БАНКОВ ПРЕВОД
      ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВА
            НА ЧИТАЛИЩЕТО:
  •    Сметка IBAN:       BG38STSA93000005297352
  •    Банков код BIC:   STSABGSF
  •    Титуляр:              НЧ "РОДОПСКА ИСКРА" 1880
  •    Банка:                    Банка ДСК