4 февруари 2019 г.

150 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВИДНИЯ ЧЕПЕЛАРЕЦ НИКОЛА ИВ. ЧИЧОВСКИ

 Навършиха се 150 години от рождението на видния чепеларец, съдебен и банков служител, кооперативен деятел, председател на читалище „Родопска искра“ в Чепеларе, учредител и директор на Популярна банка и на кооперативното дружество „Водопад“, председател на дружеството за българо-съветска дружба, Никола Ив. Чичовски.
В чест на тази годишнина, ръководството на НЧ”Родопска искра 1880” град Чепеларе, организира в библиотеката паметна вечер. На нея присъстваха Kмета на Община Чепеларе г-жа Славка Чакърова, родственици на Никола Чичовски, както и граждани и гости на град Чепеларе.
Наред с изложбата от архивни материали, отразяващи делата му в различните периоди и длъжности който е заемал, бяха представени и неговите мемоари, лично от неговата правнучка. Неизвестни и непоказвани досега пред широката общественост, собственоръчно напечатани от Никола Чичовски в обем от 257 страници тези мемоари са едно своеобразно пътешествие назад във времето когато  Чепеларе е било село, когато е имало Популярна банка, създадено е кооперативно дружество „Водопад” и изобщо, когато Чепеларе е градяло своето светло бъдеще.
Ангел Николов- Председател на читалището и Адриана Иванова-библиотекар на читалището прочетоха различни откъси от мемоарите му, те така увлекателно написани, въздействаха чувствено и истински на дошлите да почетат видният чепеларец  Никола Чичовски.
 Трябва да споменем разбира се и една от големите заслуги на Чичовски, а тя е строежа на първата вила-пансион и поставяне началото на курортното дело и развитието на Пампорово!
Строителството на първата вила-пансион в Пампорово започнало тържествено на 19 юни 1933 г. с водосвет и курбан. Само за около 50 дни майстори от Чепеларе, Момчиловци и Левочево вдигнали внушителната за времето си постройка и на 9 август същата година вилата вече приемала първите гости. Проекта за строежа направил зетят на Чичовски арх. Петър Кантарджиев, като в сградата имало 27 стаи с 47 легла. Към всяка от тях имало течаща вода и тераса, както и бани и тоалетни на всеки етаж. Строителството глътнало 426 491 лв. лични средства на собственика. До края на летния сезон – 15 септември, туристите в пансиона от различните смени наброявали над 280 души. Те плащали от 110 до 140 лв, в които влизали спане и четири пъти хранене на ден. В пансиона почивката от 14 до 16 часа била задъл- жителна. През следващите години все повече курортисти идвали в Пампорово и собственикът вдигнал трети етаж с тераси. За първите седем години от началото на курортното дело само през неговия хотел са минали 22 841 почиващи. Годишната печалба от пансиона варирала около 45-50 хил. лв., сочи в доклада си по повод 50-годишнината на Пампорово партийният секретар на курорта Никола Михайлов. „Тези, които ме съветваха „да не садя на баир лозе”, започнаха скрито да ми завиждат, а някои от тях даже направиха собствени вили”, разказва основателят на курорта. Той описва първите курортистите като интелектуалци, общественици, хора на умствения труд, писатели, художници, търговци, както българи, така и чужденци.
Сред тях бил и големият български писател Елин Пелин, който, пленен от красотата на природата в Пампорово и свежия въздух с дъх на здравец и смола, възкликнал: „Това е Божи дар! Името на района трябва да бъде Божидарица!” След години Чичовски дал това име на хотела си. За 50-годишнината на курорта на мястото, където е построен първият пансион, бе открита паметна плоча на основоположника на туризма в Пампорово.
 
Изложбата с архивни материали ще остане на разположение до края на месец Февруари във фоайето на читалището!


           ДАРИ ЛЕСНО С PayPal
        ДАРИ С БАНКОВ ПРЕВОД
      ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВА
            НА ЧИТАЛИЩЕТО:
  •    Сметка IBAN:       BG38STSA93000005297352
  •    Банков код BIC:   STSABGSF
  •    Титуляр:              НЧ "РОДОПСКА ИСКРА" 1880
  •    Банка:                    Банка ДСК