23 октомври 2018 г.

Изложба '1943: Спасяване на българските евреи '

На 29 октомври 2018 г. от 17.30 часа в НЧ „Родопска искра 1880“ ще бъде открита документалната изложба „1943: Преследване и защита. Съдбата на българските евреи“.

По повод 75-годишнината от спасяването на българските евреи Държавна агенция „Архиви“ и НЧ „Родопска искра 1880“ за първи път организират изложба, която разказва историите на българските праведници. Двадесет са българите, обявени за праведници от израелския институт „Яд Вашем“ заради приноса им за спасяването на български евреи. Сред по-известните личности са Димитър Пешев, патриарх Кирил и екзарх Стефан Софийски.

Има обаче и напълно непознати имена. Това са обикновени хора, които рискуват живота си в размирните военни години, за да помогнат и спасят евреи. Акцент на експозицията са истории, които българското общество не познава – на обикновените българи, спасили евреи и получили признанието на „Яд Вашем“. Амбиция на организаторите е да се покажат малките на пръв поглед усилия, които тези хора са направили, но с които са рискували живота си и собственото си удобство в онези времена, за да помогнат на сънародниците си от еврейски произход. Делото им заслужава да бъде помнено и разказано.           ДАРИ ЛЕСНО С PayPal
        ДАРИ С БАНКОВ ПРЕВОД
      ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВА
            НА ЧИТАЛИЩЕТО:
  •    Сметка IBAN:       BG38STSA93000005297352
  •    Банков код BIC:   STSABGSF
  •    Титуляр:              НЧ "РОДОПСКА ИСКРА" 1880
  •    Банка:                    Банка ДСК