19 януари 2018 г.

140 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ

През месец януари 1878 година в подстъпите на Родопите се водят решителни боеве за изхода на освободителната руско-турска война. След разбиването на армията на Сюлейман паша при Пловдив и освобождението на града започва настъпателният поход на руските войски в Родопския масив. В началото на януари 1878 година в Чепеларе започват да прииждат бежанци, които търсят подслон и храна. Преминават и отстъпващи турски войскови части, които са гладни и изтощени. Част от чепеларци се скриват в околните колиби и мандри. Турската войска отстъпва и оставя след себе си ограбени, опустошени домове и глад.
На 12 януари 1878 година Казашката кавалерийска бригада на генерал Черевин в състав от 800 души потегля от Асеновград в посока Бачково, Павелско, Хвойна, Чепеларе, Устово, Рудозем, Златоград. На 16 януари тя е в Чепеларе. Васил Дечев в книгата си “Миналото на Чепеларе” пише: “По тесния и заледен присоен път между Лещювица и Долна махала полека се движи една дълга черна верига, прилична и на редица от ели и на огромна черна засукана връв. Тая верига била руска конна войска... Посрещачите и челната редица от руската конница се срещнали в Долната махала на пътя връз къщата на Руса Петровска. Челната редица се спряла. В тая минута запъхтените от тичане посрещачи свалили от главите си фесовете и кюляфите с черните шафети и почнали със страхопочитание да се кръстят.”
На мястото, където чепеларци посрещнали руската конна войска има възпоменателна плоча, където всяка година на 16 януари се поставят венци и цветя.
Тази година се навършиха 140 години от Освобождението. Община, училище, читалище и граждани с грандиозно шествие с лозунги, венци и цветя се отправиха към паметната плоча където са посрещнати руските войски и към паметника на Кап. Петко Войвода. Отдадена им бе заслужена почит и уважение, отслужена бе и заупокойна молитва за всички онези борци за мир и свобода.
            Не са нужни много думи и действия, достатъчно е да сведем глава до коляно и смирено да благодарим, и когато притворим очи да се опитаме да се докоснем до ужаса, превърнал се в бреме за поколения!
140 ГОДИНИ СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ! ВЕЧНА ПРИЗНАТЕЛНОСТ НА БОРЦИТЕ ЗА МИР И СВОБОДА!
           ДАРИ ЛЕСНО С PayPal
        ДАРИ С БАНКОВ ПРЕВОД
      ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВА
            НА ЧИТАЛИЩЕТО:
  •    Сметка IBAN:       BG38STSA93000005297352
  •    Банков код BIC:   STSABGSF
  •    Титуляр:              НЧ "РОДОПСКА ИСКРА" 1880
  •    Банка:                    Банка ДСК