2 ноември 2017 г.

ДЕН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

Будителството и читалищата  възникват в епоха на тъмнина, безпросветност и подтисничество. Те разпалват искрата на духовността и събуждат българския народ, за да придобие самочувствието на своето историческо величие.  Българските будители са първите личности, просветили народа ни. Те са водачите в националните борби за свобода и просвещение. Читалищата са мястото, където инициативите на далновидните и смели личности са били осъществявани.
Всяка епоха е имала своите будители. В днешното динамично време читалищата отново изпълняват своята благородна мисия да събират хора с богата душевност, идейно богати, стремящи се към личностно и обществено културно обогатяване.
НЧ „Родопска искра 1880” отбелязa Деня на народните будители с богата програма, за да отдаде своя поклон на чепеларските забележителни личности,  с принос за развитието на града ни. На 30 и 31 октомври в библиотеката на читалището се представи презентация за национални и чепеларски будители пред учениците на СУ „Васил Дечев”, разпределени по възрастови групи.
1 ноември бе отбелязан с най-малките жители на Чепеларе – подготвителните групи на Детските градини в Чепеларе. Те имаха възможността да се запознаят по интересен, достъпен и най вече разбираем за тях начин с народните будители, както и да поднесат цветя и слова пред паметника на видния чепеларския будител Васил Дечев. 
От  17.30 часа бе организирана среща по  инициатива на граждани и библиотекаря на читалището, която среща  съхрани пламъка на духовността, който грее днес в очите на  будители, книжовници, музиканти, художници, общественици. Паметта за техните идеали ще ни даде сила, за да продължим в бъдното.  На срещата присъства и г-жа Славка Чакърова кмет на Община Чепеларе.
В библиотеката всеки ще може  да разгледа изложба от ценни книги и документи, съхранени в архивния фонд на библиотеката, през целия месец ноември. 
Настоятелството на НЧ „Родопска искра 1880” с мъдрост, която запазва моралните устои на вярата и  човешките добродетели, Ви пожелава  този празник да бъде прекаран с чувство на гордост, че сме българи и чепеларци.
           ДАРИ ЛЕСНО С PayPal
        ДАРИ С БАНКОВ ПРЕВОД
      ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВА
            НА ЧИТАЛИЩЕТО:
  •    Сметка IBAN:       BG38STSA93000005297352
  •    Банков код BIC:   STSABGSF
  •    Титуляр:              НЧ "РОДОПСКА ИСКРА" 1880
  •    Банка:                    Банка ДСК