14 октомври 2017 г.

БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА СЪВЕТА НА ЕС


КРЪГЛА МАСА НА ПОКОЛЕНИЯТА:
„ БЪЛГАРСКО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА  СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ”

 МУЗИКАЛНО-ПОЕТИЧНА ВЕЧЕР ПОД НАДСЛОВ "НЕ ОСТАРЯВАЙ ЛЮБОВ" ОТ НЕДЯЛКО ЙОРДАНОВ-ПОЕТ И ДРАМАТУРГ

ПО СЛУЧАЙ 10 ГОДИНИ ЧЛЕНСТВО НА БЪЛГАРИЯ В ЕС И 1 ОКТОВМРИ-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА


         По повод 10 годишното членство на България в Европейския съюз и предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, Народно читалище „Родопска искра 1880” град Чепеларе организира провеждане на „Комуникационни инициативи в подкрепа на дейностите по подготовката на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Организацията на събитието бе продукт на съвместна работа между Народно читалище „Родопска искра 1880”, РЕКИЦ Читалища-Смолян и Областна управа град Смолян.  По същество самото събитие представляваше една кръгла маса на поколенията, която цели да покаже приемственост между поколенията както и познания за България, и Европейския съюз и същевременно една музикално-поетична вечер под надслов „Не остарявай любов” от Недялко Йорданов-поет и драматург”.
         Мероприятието бе обявено за 6.10.2017г. от 17:30 часа в големия салон на Народно читалище „Родопска искра 1880”. Сградата на читалището бе тържествено украсена с голям плакат с надпис „10 години Европа-България и ФА”Орфей”( който също празнува 10 години), наред с българското и европейското знаме.
  На събитието присъстваха както млади хора така и по възрастни, а целта ни бе именно такава, да се покаже приемственост между поколенията.  Началото на тържеството бе поставено с химните на Република България и Европейския съюз.  След химните водещият покани на сцената Заместник-областният управител на град Смолян, Г-н Андриан Петров, за да открие събитието.
         След тържествените слова на Г-н Петров, се представи една своеобразна „Кръгла маса на поколенията” с обстойна информация с презентация и кратък филм/клип от предоставените с линкове от министерски съвет за това как функионира Европейския съюз и промените, които са настъпили за България и най-вече за българският гражданин за 10-те години членство на България в Европейския съюз. Презентацията насочи поглед върху важното и значимо събитие през 2018г. а именно Българското  председателство на Съвета на Европа.
         Към финала на кръглата маса на поколенията,  Фолклорен ансамбъл „Орфей” зае своето място на сцената, който също празнува своята 10-годишнина, за да отправи своя поздрав с родопски песни. Ансамбъла  показа, че за да може България да продължи по пътя си напред, трябва всички ние обикновените хора да се върнем към корените си към онова, което ни е съхранило като народ. Така се премина и към втората част от програмата под надслов музикално-поетична вечер „Не остарявай любов” от Недялко Йорданов-поет и драматург. Тук решихме да обърнем поглед към поезията, в която доброто и любовта вървят ръка за ръка. Именно на всички нас това ние е нужно за да продължим съвместното съжителство в голямото семейство на Европа- мир, любов и стремеж към единство. С тази част от мероприятието отбелязахме и  1 Октомври-Международния ден на възрастните хора, като един своеобразен поздрав към всички възрастни хора.
         Деца от Фолклорен ансамбъл „Орфей” и възрастни, четяха стихове на поета и драматурга Недялко Йорданов на фона на прожекция, представляваща част от негов неповторим спектакъл. Това направи четенето на стихове още по вълнуващо и интересно за зрителите.

         Така с музика, поезия и любов успяхме да докажем и на млади и на по-възрастни че винаги ще има приемственост между поколенията.


           ДАРИ ЛЕСНО С PayPal
        ДАРИ С БАНКОВ ПРЕВОД
      ЗА РЕМОНТ НА ПОКРИВА
            НА ЧИТАЛИЩЕТО:
  •    Сметка IBAN:       BG38STSA93000005297352
  •    Банков код BIC:   STSABGSF
  •    Титуляр:              НЧ "РОДОПСКА ИСКРА" 1880
  •    Банка:                    Банка ДСК